Post Image
By studior.beapril 14, 2023In Artikelen

Het belang van een Google Bedrijfsprofiel

Het krijgen van meer lokale leads gaat hand in hand met een kwalitatief Google Business Profile ofwel Google Bedrijfsprofiel. Waarom een website cruciaal is voor jouw onderneming hebben we aangehaald in “Waarom heb ik een website nodig?”.  Het is natuurlijk van belang dat potentiële klanten op jouw website komen. Google Mijn Bedrijf speelt hierin een grote factor. 

 

Aan de hand van dit artikel leren we jou enerzijds hoe je je lokale SEO kan verbeteren en anderzijds hoe je je bedrijfsprofiel instelt en optimaliseert. 

Wat is een Google Bedrijfsprofiel?

Google Bedrijfsprofiel voorheen Google My Business (GMB) ofwel Google Mijn Bedrijf is een advertentiedienst, gerund door Google, voor bedrijven. Je kan het vergelijken met een visitekaartje waarop alle belangrijke informatie voor potentiële klanten wordt weergegeven.

Volgende informatie kan je o.a koppelingen aan jouw bedrijfsprofiel

  • Foto’s
  • Website
  • Locatie
  • Openingstijden
  • Telefoonnummer
  • Services zoals online afspraken inplannen, online offerte aanvragen
- Het bedrijfsprofiel van STUDIO | R
“If it isn't on Google, it doesn't exist.”

Google Bedrijfsprofiel VS lokale marketing

Google is met uitstek de meest gebruikte zoekmachine op de markt. Laten we er een cijfer op plakken, meer dan 90% van alle zoekopdrachten wordt uigevoerd via Google. Dit is gebleken tijdens een onderzoek van Internet Live Stats. 

Informatie in een oogopslag

Met je Google Bedrijfsprofiel maak je op lokaal niveau reclame voor je bedrijf. De tool toont een kader in de zoekresultatenpagina waarin lokale bedrijven compact en overzichtelijk opgesomd staan. Allen bieden ze het product aan waarnaar de gebruiker zocht. Het blokje met bedrijven springt onmiddellijk in het oog. Alleen al hierdoor vergroot de zichtbaarheid. Dat de naam, het adres, de openingsuren en andere relevante info van je bedrijf onmiddellijk te zien zijn, helpt uiteraard ook.

Interactie met potentiele klanten:

Google Bedrijfsprofiel laat klanten toe om vragen te stellen over uw bedrijf. Het stelt klanten in staat om feedback te geven over jouw geleverde services. Het is daarom belangrijk om klanten naar hun mening te vragen.

SEO algoritme

Google gebruik verschillende algoritmes om klanten een zo goed mogelijk zoekresultaat te geven.  Een kwalitatief en volledig bedrijfsprofiel zal hoger scoren dan een onvolledig profiel.  Neem dus uw tijd voor het zo volledig mogelijk maken van uw Google Bedrijfsprofiel.

Maak uw info betrouwbaar

Het algoritme van google zal actieve en betrouwbare bedrijven hoger laten ranken. Zorg er dus steeds voor dat uw informatie accuraat is. Door het reageren op recensies en vragen wordt je aanschouwt als een actief bedrijfsprofiel.

Een kleine tip: gebruik ook tijdens het reageren op recensies de noodzakelijke zoekwoorden die aan uw profiel gekoppeld zijn. 

Een stappenplan naar een kwalitatief Google Bedrijfsprofiel

Standaard Google Bedrijfsprofiel
- Standaard Google Bedrijfsprofiel

1. Ga naar de officiele website van Google Bedrijfsprofiel

Via de officiele website van “Google bedrijfsprofiel “ kan je uw bedrijf beheren. Druk op “Nu beheren”

 

Alvorens je verder kan gaan, moet je ingelogd zijn met een google account. Het is belangrijk dat je inlogt met het account dat je wil linken aan de GMB vermelding. 

- Bedrijf zoeken op GMB

2. Registreer of claim je bedrijf

Het is mogelijk dat jouw bedrijf reeds gekend is bij Google. In dat geval zou je jouw bedrijf moeten zien verschijnen. Gebeurt dat niet, klik dan op “Je bedrijf aan Google toevoegen”

- Bedrijfsnaam Google Bedrijfsprofiel

3. Stel je naam in en voeg een bedrijfscategorie in.

Voeg de naam van je bedrijf in.  Deze naam zal voor gebruikers zichtbaar zijn. Hierop zullen ze dus jouw bedrijf kunnen vinden.

 

Kies vervolgens een categorie die zo nauw mogelijk aansluit bij jouw services. Google heeft reeds voor gedefinieerde bedrijfscategorieën. Voor het verschijnen op de resultatenpagina van Google zijn deze zeer belangrijk. Denk hier dus goed over na.

- Locatie Google Bedrijfsprofiel
Bedrijfsadres Google Bedrijfsprofiel

4. Stel je adres in van je bedrijf

Vervolgens zal Google vragen of je een locatie wilt toevoegen.  Het toevoegen van een adres geeft een gevoel van vertrouwen bij klanten. Het is dus aangeraden om hier een fysiek adres aan te koppelen. 

 

Nadien kan je het adres, dat zichtbaar zal zijn op google maps, invullen.  Hier is het belangrijk dat deze gegevens overeenkomen met de contactgegevens die zichtbaar zijn op jouw website. 

- Bezorging producten Google Bedrijfsprofiel
- Servicegebied Google Bedrijfsprofiel

5. Bezorgingen en regio instellen

Het is mogelijk om weer te geven op je Google Bedrijfsprofiel dat je diensten of producten bezorgt bij klanten thuis. Indien dit van toepassing is kan je hier een servicegebied vermelden.

- Contactgegevens Google Bedrijfsprofiel

6. Vul je contactgegevens in

Voeg de informatie in waarop klanten jou kunnen contacteren. Het aanvullen van een website zal bij google resulteren in een hogere ranking. In een vorig artikel hebben we het belang van een website aangehaald.

- Verificatie Google Bedrijfsprofiel

7. Afronden en verifiëren van je vermelding

Voordat je vermelding ook echt in Google My Business verschijnt, moet je het eerst verifiëren. Dit kan een paar dagen duren, maar je kan ondertussen alvast je vermelding gaan optimaliseren terwijl je wacht.

Optimaliseren van je Google My Business

Bovenste stappen zijn de beginselen van een bedrijfspagina. Dankzij verdere optimalisatie van je profiel, zul je een hogere ranking krijgen in zoekresultaten.

Via de bedrijfsprofielmanager kan je extra zaken toevoegen aan jouw bedrijfsprofiel.

1. Hou je informatie up to date

Volgende zaken zijn crucial en dienen altijd up to date te zijn voor een goede ranking. 

  • Naam
  • Adres
  • Website
  • Omschrijving
  • Categorie

Als bedrijf  zijnde is het jouw taak om klanten snel correcte informatie te bezorgen. Het google bedrijfsprofiel laat je toe om klanten binnen enkele seconden te laten converteren.

 

Een correct adres helpt klanten om je bedrijf sneller te vinden en te benaderen. Als ze je niet kunnen vinden, is er een kans dat ze naar een concurrent gaan. Ervoor zorgen dat je telefoonnummer, openingstijden en categorieën altijd kloppen is prettig voor je klanten. Vooral wanneer je bedenken dat deze gegevens gemiddeld zo’n 1009 keer getoond worden, elke maand weer.

 

Je wilt geen potentiële klanten verliezen door verkeerde informatie te delen. Werk je informatie dus goed bij. Het duurt meestal zo’n 3 werkdagen tot Google de informatie heeft geverifieerd en bijgewerkt. Je kan zelfs managers toevoegen die je bedrijfspagina bijhouden. Dit maakt het ook makkelijker wanneer je nieuwe informatie wilt toevoegen over een nieuw product of nieuwe dienst, die je graag wilt delen met je klanten.

2. Voeg extra foto’s toe

Win het vertrouwen van potentiele klanten. Een bedrijfsprofiel is de ideale plek om een goede eerste indruk te maken. Doormiddel van foto’s van je producten en/of diensten zullen klanten geneigd zijn om verder te gaan naar jouw website.

 

Onderzoek laat zien dat kleine bedrijven gemiddeld 11 foto’s uploaden, maar er zijn genoeg bedrijven die er honderden hebben. Vergeet ook niet een logo toe te voegen. De zoekresultaten van Google voor je merk en keywords zullen ook afbeeldingen en video’s weergeven, met de meeste views als eerste.

 

Bij het uploaden van foto’s, probeer de grootte tussen de 10 KB en 5MB te houden, en gebruik PNG of JPG.

Dit zijn de beste afmetingen voor Google Bedrijfsprofiel die je kunt gebruiken:

  • Profielafbeelding-250 x 250 pixels
  • Coverfoto– 1080 x 608 pixels
  • Gedeelde afbeeldingen– 497 x 373 pixels

3. Zorg voor een actief Bedrijfsprofiel

Google Posts is een mooie manier om direct verbinding te leggen met je potentiële klanten door hun aandacht te trekken.

Dit soort artikelen zorgen ervoor dat je lokale SEO strategie veel meer organische clicks oplevert. Je kan CTA knoppen opnemen in je artikel zodat gebruikers ook daadwerkelijk actie ondernemen.

Zo kunnen artikelen je lokale SEO verder helpen:

  • Genereer organische clicks met CTA knoppen waardoor je page rankings verder verbeteren.
  • Krijg meer verkeer naar de andere content op je site (bijvoorbeeld blogartikelen)
  • Link een artikel aan een enquête en verzamel informatie over gebruikers.

Een actief bedrijsprofiel zal op langere termijn mooie resultaten opleveren.

4. Vraag naar reviews

Google Bedrijfsprofiel maakt het makkelijk voor klanten om beoordelingen over bedrijven toe te voegen aan je profiel, zodat je potentiële andere klanten ze kunnen lezen. Durf naar feedback vragen bij jouw klanten. In een digitaal tijdperk zijn digitale beoordelingen vaak doorslaggevend.

Daarnaast laat het zien dat andere klanten je merk als betrouwbaar en vertrouwd zien. Beoordelingen op Google hebben bovendien directe impact op de rankings in de zoekresultaten. Het is mogelijk om je review pagina te delen met jouw klanten.  Voeg deze link bijvoorbeeld toe aan bestellingen. 

 

Let op dat je telkens reageert op beoordelingen. Het reageren op negatieve beoordelingen is nog belangrijker dan het delen van positieve beoordelingen. 

Besluit

Wanneer het gaat om het versterken van je online aanwezigheid, het genereren van leads en jezelf in de kijker spelen, is een Google Bedrijfsprofiel net zo belangrijk als het bezitten van een website.

Je krijgt hier niet alleen een professionele uitstraling mee, maar zorgt er ook voor dat je beter kunt controleren wat klanten zien over over je bedrijf. 

Deel artikel

svgWaarom heb ik een website nodig?
svg
svgNext Post

Leave a reply